За нас


Ако имаш нужда от промяна

Началото...

Преди повече от 30 години, в Испания едно християнско семейство приютило наркоман в дома си. След месец той ги обрал и изчезнал за известно време, после пак се върнал, те отново приютили младежа, после и негов приятел...после още един... В един момент къщата се оказала тясна и те решили да направят нещо, за да помогнат на повече наркозависими. Наели къща в град Сантандер. С времето нуждата от място нараствала, тъй като центърът започвал да става все по-известен и разполагал с висок показател на рехабилитация. Скоро се отворили и други приемни къщи в Кантабрия и други испански провинции.


Работилници и къщи за семейства

Reto a la Esperanza...

Така се създала неправителствената организация "Асоциация Reto a la Esperanza", чиито членове в по-голямата си част били бивши наркозависими. Тези хора, вече освободили се от проблемите на пристрастяването, почувствали желание да се грижат за други хора, на които можели да помогнат с опита си и посвещаването си, произхождащо от една истинска вяра и състрадание..

В България...

В България всичко започва преди около 16 години, когато няколко хървати и испанци идват с цел да разберат дали е възможно да се помогне на многото зависими младежи и на техните семейства страдащи заедно с тях. Те знаели много добре, колко трудно е човек да превъзмогне този проблем и за това решили да дайдат от Испания, където и самите те бяха получили помощ, и вече живеели нов живот без алкохол и наркотици.


Рето в Пловдив

Сдружение Рето-Надежда...

Намират една постройка близо до София, бивш краварник, нанасят се там и започват да се срещат ежедневно с многото момчета и момичета търсещи изход от проблема. В началото изпращат почти всички желаещи за къщите в Испания и Хърватска, но някой от момчета остават и тук, в бившия краварник край село Войнеговци. Започват да го ремонтират и пригодяват за живеене и така поставят началото на Рето в България. Като през 2000г се регистрира Сдружение „Рето- Надежда”, то е с нестопанска цел, регистрирано в Софииски градски съд с фд №12297/2000г. като основната му цел е: подпомагане физическата и социална интеграция, чрез оказване на безвъзмездна морална, културна, материална и духовна помощ на лица, намиращи се неравностойно социално положение, предимно токсикомани и наркомани, според индивидуалната нужда на лицето. Като всички членове са доброволци и бивши наркозависими..


... и ще познаете истината и истината ще ви направи свободни...

Къщата ни в Бургас

В Пловдив и Бургас

Нуждаещите се са толкова много, че през 2002г. се налага да се отвори още една къща в град Пловдив и година по- късно друга в Бургас, където да се помага на търсещите помощ. По това време всички момичета се изпращат на лечение в Испания, до отварянето на къща за тях през 2006г. В момента Рето се намира в повече от 25 държави в цял свят, като в България има около 100 момчета, 25 момичета и 5 семейства, които с Божията помощ се опитваме да помогнем и на други като нас да намерят истинския живот и надежда.


Къщата за жени